Ingen har dömts för morden på Majdantorget

Maj Wechselmann undrar om vi fått reda på allting om vad som hände på Majdantorget.

Massakern den 20 februari på Majdantorget i Kiev 2014: Man kan undra om vi fått hela bilden? Mordet på 100 demonstranter och poliser som resulterade i att president Janukovitj fick fly.
Men: Fram till och med i dag har ingen ansvarig dömts för morden. Den 20 februari i år kom det en rapport från Ottawa universitet om händelserna på Majdan. The Snipers Massacre on the Maidan in Ukraine. Professor Ivan Katchanovski och hans kanadensiska team har analyserat 30 gigabytes filminspelningar från olika inhemska och utländska tv-bolag, mobilinspelningar, radiokommunikation, SOS-kommunikation, ballistiska undersökningar av kulhål och vittnesbörd av ögonvittnen. I rapporten slår man fast att krypskyttar som skjutit på demonstranter såväl som på poliser har funnits i tolv byggnader och på dessas tak.
En annat viktig vittnesbörd kom den 12 februari från BBC-journalisten Gabriel Gatehouse i ett reportage av BBC:s News Night. Gatehouse reser tillbaka till Majdan ett år efter att han med en hårsmån undvikit att bli skjuten av en krypskytt den 20 februari 2014, då han och hans fotograf sprang i full panik med kameran påslagen.
I reportaget från 2015 har Gatehouse fått tag i en krypskytt, ”Sergei”, som berättar för honom att han skjutit på poliser i Berkut. ”Sergei” sköt klockan 07.00 på morgonen den 20 februari från Musikkonservatoriets byggnad, som då var ockuperad av demonstranter, ned på elitstyrkan Berkut på dess barrikad. Hans skott fick polisen att retirera. (Ordagrant ur reportaget): ”Sergei säger att han kontaktades av en man som erbjöd honom den helautomatiska karbinen Saiga /¨…/ Sergei säger att han eskorterades till konservatoriet tillsammans med en annan skytte  och sköt i cirka 20 minuter.”
Hans berättelse bekräftas av parlamentsledamoten Andriy Shevchenko från Majdanrörelsen, han hade fått telefonsamtal från polischefen på torget samma morgon. BBC: ”han ringer mig och säger: Någon skjuter på mina killar”. Katchanovski konstaterar att skjutningen följs upp av tre SOS-telefonsamtal och att tre poliser dör vid skjutningen.

När någon sköt på Gatehouse själv den 20 februari 2014, riktade hans fotograf kameran upp mot Hotell Ukraina som tidigt hade ockuperats av Majdanrörelsen. Gatehouse kommentar: ”Jag ser han som sköt, han bär demonstranternas gröna hjälm.” I reportaget från 2015 intervjuar Gatehouse ”kommendanten för Majdantorget” Andryi Parubyi, som berättar att han samma dag låtit undersöka både Musikkonservatoriet och Hotell Ukraina utan att hitta några krypskyttar.
Andryi Parubyi är inte bästa sanningsvittnet: Han var medstiftare till det Socialnationalistiska partiet, som sedan ändrade namn till Svoboda. Parubyi utnämndes efter regeringsbytet till sekreterare i det nationella säkerhets- och försvarsrådet och ledde sedan antiterroristaktionen mot separatisterna i östra Ukraina, men avsattes den 7 augusti 2014. Krypskytten Sergei ger inte Parubyi medhåll. Han berättar att Parubyis säkerhetsstyrka kom till honom på Musikkonservatoriet och drog honom därifrån och körde honom ut ur Kiev i en bil, varifrån han fick ta sig hem på egen hand.
Katchanovski anser att just morden på tre poliser på barrikaden på Institutskajagatan tidigt på morgonen, bidrog till att piska upp stämningen på Majdan. Det som utvecklade sig härnäst, ser på Katschanovskis länkar mest ut som ett inbördeskrig. I loppet av året som gått har det kommit fler och fler alternativa berättelser från Majdan, som Reuters: Flaws found in Ukraine’s probe of Maidan massacre, Frankfurter Allgemeine Zeitung: Wie kam es zum Blutbad auf Majdan, och Westdeutsche Rundfunk Monitor Die Schusse auf Majdan. Den som tittar på Katchanovskis länkar sover inte gott om natten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *